Vermeer har bredvid deras dieselmotorer introducerat en bensinmotor för några av flishuggarna.

Vermeer har till och med utvecklat en flishuggare som erbjuder 23 procent mer hästkrafter än sin föregångare med dieselmotor, medan den bibehåller liknande produktion.

I hela världen utvidgas marknaden med bensinmotorer med låga utsläpp och rena bränsleprodukter.
Det blir allt mer förestående förändringar av lagstiftning kring utsläpp och det kommer att påverka många maskiner som regelbundet används av arborister, landskapsarkitekter inklusive flishuggar.

Vermeers produkter ligger i framkant vad det gäller innovation och miljö.

Nuvarande dieselmotorer kan fortsätta att användas för att driva befintlig utrustning, men i framtiden kommer det mest att vara steg 5-diesel, eller alternativa biodrivna motorer,
utsläppen relaterade till bensinmotorer med låg utsläpp kommer att skapa liknande funktioner som branschfolk kräver.

 

Även om Diesel ses som det ”mest kända bränslet att använda” och Dieselmotorer ses som riktmärket,
sa Matt Hutchinson, som är Vermeers produktchef för trädvård, rental och landskap, att de bensindrivna motorerna i vissa tillfällen gör det möjligt för Vermeer att tillhandahålla en tystare men lika pålitlig maskin som fortfarande kommer till en konkurrenskraftig prispunkt.

Med andra ord kommer de nya steg-5-dieselmotorerna att ha renare utsläpp, men detta kommer till betydlig högre kostnader och förutom det lägre utsläppet mot nuvarande dieselmotorer kommer det inte alltid ha många andra fördelar.

”Den elektroniska bränsleinsprutade (EFI) -motorn fungerar bra även under kall-väderstart och ger förbättrad bränsle-ekonomi jämfört med jämförbara förgasarmotorer.”

 

Vermeer säger att det har ”observerat en branschtrend” där trädvårdsentreprenörer byter till bensindrivna maskiner.
Företaget noterar att utvecklingen av maskiner med bensindrivna motorer gör det möjligt för dessa trädomsorgsföretag att bli mer standardiserade.

Vermeer säger också att funktionen ”Eco – Idle” motorkontrollsystem hjälper till att minska bränsleförbrukningen när material inte matas in i flishuggaren.
Eco-Idle-systemet hjälper också till att reducera buller, säger tillverkaren.

 

De nya bensin flishuggarna kommer också att vara utrustade med Vermeers ”SmartFeed” -system,
som övervakar varvtalet och automatiskt ändrar riktning på inmatningsrullarna så att materialet inte fastnar och därigenom förhindrar driftstopp och minskar belastningen på maskinen.