De flesta av oss är beroende av sin bil, för att exempelvis ta sig till och från jobbet. För att bilen ska fungera så kräver den regelbunden service såsom fylla på olja, byta vindrutetorkare samt se till att lufttrycket i däcken stämmer. Detta gör vi för att bilen ska klara sin uppgift effektivt, dvs att ta oss från punkt A till punkt B. Inte nog med att vi själva dagligen vårdar våra bilar, utan vi lämnar även in dem på en verkstad för service vid olika miltal. Det här för att få rätt service av utbildade tekniker. Även om vi vet att underhåll av våra bilar inte alltid är så roligt och kan vara kostsamt, så gör vi det för att vi vet att nyckeln till att vårt fordon ska hålla längre är kontinuerligt underhåll.
Detta är även något som din borrmaskin förtjänar!
Sköter man underhållningen på sin maskin så ska en liten till en medelstor HDD-maskin kunna köras i flera tusen timmar, det finns flera exempel på borrmaskiner som gått över 11 000 timmar här i Sverige. För att detta ska kunna vara möjligt är det viktigt att operatören följer instruktionerna och de rutiner som finns i underhållsmanualen som följer med borrmaskinen. Det är exempelvis viktigt att utföra ett grundläggande underhåll på sin maskin varje dag, detta inkluderar bland annat att kontrollera oljenivån, smörja maskinen, gå igenom maskinens utrustning och se till så allt fungerar som det ska samt att spänna drivremmarna om det behövs.
Ju äldre din maskin blir (oavsett om detta mäts i år eller i driftstimmar) desto viktigare blir det att regelbundet kontrollera slitagedelar. För de första hundra timmarna på maskinen gäller det att regelbundet kontrollera oljan samt underhålla larvbanden. När maskinens timmar tickar närmare femhundra är det dags att kontrollera motorremmar och luftfilter.
Desto fler timmar din maskin sedan går, desto mer kommer behovet för underhåll att förändras. Det du kan tänka på som huvudregel är att desto fler timmar maskinen går desto fler och större delar kommer behövas bytas ut.
Styrda borrmaskiner har några vanliga slitagedelar som du bör uppmärksamma och ersätta vid första tecken på slitage, detta för att förhindra att utrustning och verktyg skadas
- Subsaver: subsaver rör borrstången minst två gånger – när du borrar ut och när du drar tillbaka stången. Om du har en sliten subsaver kan du skada boxens ände. Om änden på boxen skadas kan den också skada nosen på den nya stången.
- Klämbackar: Klämbackarna måste rengöras dagligen. Först bör de tvättas ur, sedan behöver du borsta av dem med en stålborste för att upprätthålla en bra tandprofil, vilket förhindrar att du kommer glida under ihop gängning och knäckning av borrstänger. Om du inte uppnår rätt moment på borrstången ordentligt, kan du ha ett för lågt moment i skarven på borrstängerna. När borrstängerna är i marken kan det uppstå en situation som kallas över-vridning, när du sedan ska ”knäcka” borrstången kan den sitta för hårt och det går inte att ”knäcka”.
- Växellådsrullar/Glidsken: Om din maskin har växellådsrullar är det viktigt att dessa blir smorda. Om växellådans rulle inte är ordentligt omhändertagen kan den brytas av och falla ner på hyllan och drevet. Därefter kan växellådan tippa över rullen och bland annat skada kugghjulet.
- Bentonitpump: Kontrollera regelbundet att inga läckage finns, kontrollera även att oljenivån är okej. När det börjar att bli kallare ute, redan när termometern visar 5 grader bör man frostkydda bentonitpumpen. Detta för att förhindra att bentonitpumpen fryser sönder.
- Borrstänger: Kontrollera regelbundet gängorna och konditionen på borrstängerna. Vid slitna gängor finns det en risk att man inte uppnår det rätta momentet och kan därför gängas upp eller brista när de är i marken.
Det kan verkligen bli en dominoeffekt om man struntar i att byta ut en sliten del, då detta kan komma att påverka något annat i maskinen. Så det är verkligen viktigt med en kontinuerlig underhållning och genomgång av maskinen.
Borrmaskiner bör tas in till serviceavdelningen hos din lokala Vermeer återförsäljare för underhåll av motor, eller när det är dags att byta hydrauloljan i din maskin.
Tillverkarens rekommenderade serviceanvisningar finns i din maskins underhållsmanual.
Om du har ytterligare frågor, kontakta oss gärna på service@vermeerviking.se.