Skidsteer redskapsbärare kompaktlastare Vermeer

Hellgrens Trädvård, drivs av bröderna Gustaf och Melker som båda har flerårig erfarenhet av skogsvård, trädbeskärning, grönyteskötsel och anläggningsarbeten. I höstas investerade de i en S925TX från Vermeer med 25hp dieselmotor och tillbehör som bland annat gaffel och skopa. De har sedan tidigare en del redskap av andra märken som de fortfarande kan använda tack vara adaptrar.

Varför valde ni att investera i en redskapsbärare och hur hjälper den er i ert arbete?
Vi ville förbättra den fysiska arbetsmiljön och spara på kroppen genom att minska onödigt slit och sen även erbjuda ett större utbud av tjänster.
De har blivit mycket mindre slit vid fälljobb och med bortforsling. Förut använde vi oss av säckkärra och lastade tunga stockar för hand.

Har ni haft eller provat redskapsbärare av andra märken och vad är då i så fall de största skillnaderna?
Vi har provat ett flertal olika märken, kanske 6-7 st. Innan har vi även hyrt en Avant 750 samt haft en Avant 520.
Det vi fastnade för med Vermeermaskinen är att den är så kompakt, på alla håll, jämfört med liknande maskiner från andra märken. Förut har vi ofta fått montera ned grindar, staket och dylikt för att komma fram eller in i trädgårdar och det är ju extra tid och slit man inte direkt kan ta betalt för. Men S925TX är tillräckligt kompakt för att komma fram på de flesta ställen.
Vi tycker att vi fått bra uppföljning efter köpet och bra service och support.
En annan sak som är en egentligen uppenbar olikhet är att denna är bandgående, vilket gör en enorm skillnad.

Vi brukar säga att för en redskapsbärare finns det alltid jobb.. vad använder ni den mest till? och finns det något ni tycker känts väldigt ovanligt att använda den till, men som ni ändå klarat av eller utfört?
Vi har mest använt den med stockgrip, samt även med avant-adaptrar för att då kunna använda alla redskap vi hade sen förra maskinen och låna branschkollegors. Vi har lastat mycket med stockgripen och krokodilgrip och maskinen har även fått gått lite på is när vi har haft arbete vid åar och dylikt. Då har den varit lätt nog för isen att bära och smidig att ta sig fram med.
Något som vi inte tänkt så mycket på innan men som vi använt den till en hel del är att putsa sly och buskar med slaghack.
Vi har även för ett tag sedan dragit upp en Pickup med släp ur ett dike, det är fruktnsvärt bra grepp med banden och bärigheten!

Hur ser ni på trädvård och framtiden?
Positivt, trädvård får ta mer och mer plats ekonomiskt nu. Både företag och privatpersoner tycks tycka det blir allt viktigare. Det är lite samma som till exempel städtjänst. Man vill ha det fint och ordning och reda men orkar kanske inte med allt själv eller vill prioritera annat att lägga sin tid på.

Har pandemin påverkat ert arbete eller branschen?
Först i början på förra året trodde vi det skulle ha en negativ effekt på arbetet men det slutade med att det blev mer positivt än vad vi någonsin skulle kunnat tänka oss. Vi blev överösta med jobb och det blev bara mer och mer, då passade vi även på att investera i en redskapsbärare för att bli mer effektiva.