Förra året drabbades Vermeers högkvarter i Pella, USA av en EF3-tornado som skakade verksamheten kraftigt och gav tuffa konsekvenser. Just när stormen utvecklades så pågick ett 70-årsjubileum och Vermeer hade över 400 gäster närvarande. Flera personer fick föras till sjukhus och av Vermeers sju byggnader fick två stycken så pass omfattande skador att de fick stängas ned helt medan andra byggnader fick mindre omfattande skador.

CEO Jason Andringa meddelade att de såklart var extremt tacksamma att personerna som skadades ändå klarade sig lindrigt undan. Bland de anställda finns många som är akutsjukvårds- och krishanteringsutbildade och insatserna från dessa personer var verkligen avgörande.

När stormen drog in hade de ungefär tjugofem minuters förvarning men alla inklusive de minst 400 gästerna lyckades föras i någorlunda säkerhet vilket gjorde att ingen person fick allvarliga skador.

 “We (Vermeer) will survive and thrive.” / CEO Andringa

Dagen efter tornadon var fabriken stängd, men ledningen och personalen var genast i full färd med att planera hanteringen av skadorna och få fabriken i full drift igen. På mindre än en vecka var tre av byggnaderna som tagit skada i full drift igen. Inom tolv timmar efter stormen så fanns distributionscentret i drift igen för att hantera brådskande orders.

Det var väldigt tur i oturen att tornadon hade ett så pass smalt stråk och inte härjade genom själva staden. Ingen omkom och det är huvudsaken.

Såhär lät det då:

”Vi tror att förra veckans händelser, lika förödande som de var, bara var ett tillfälligt bakslag. Vår beslutsamhet – precis som våra kunder – är lika stark som vårt gula järn. ”

Såhär ett år efter tornadon:

”Tornadon var den största utmaningen Vermeer någonsin har mött. Jag är oerhört stolt över att säga att vårt team har förvandlat det till en möjlighet. Vi bygger inte bara upp det vi hade, utan vi blir starkare än någonsin tidigare” säger VD och koncernchef Jason Andringa.

 

Med tre nya anläggningar på gång i det Pellabaserade huvudkontoret investerar Vermeer kraftigt i framtiden och nu i Augusti öppnade den första av de nya anläggningarna. Denna är kallad ”Shop 48” efter grundarens första butik där hela Vemeer-storyn tog fart och består av mer än 100 000 kvm för att bygga och testa ny utrustning.